Hypnose – en tryg vej til lindring
Ordet hypnose giver mange af os associationer til underholdning, kontroltab, latterliggørelse og noget mystisk. Det betyder – selvfølgelig – at vi er skeptiske overfor hypnose som en del af terapeutisk behandling. De senere år er jeg selv blevet mere interesseret i at udvide den mere nænsomme del af mine arbejdsmetoder såsom meditation og visualisering. Og her blev jeg opmærksom på fællestræk med hypnosen.
Men kan mere viden om hypnose dæmpe vores skepsis? – Vi kan jo prøve: Hypnose og hypnoterapi i klinisk praksis svarer nemlig slet ikke til den form for hypnose, vi kender fra underholdningens verden.
Hypnose er:
- afhængig af din villighed til hypnose
- en tilstand af dyb afslappelse og fokuseret opmærksomhed
- afhængig af samarbejdet mellem dig og behandler
- virker gennem forstærkning af positive forestillingsbilleder udenom din kritiske sans
Først og fremmest er forudsætningen for den hypnotiske tilstand en klient, der har tillid til behandlingen og til behandleren. Så hvis man ikke vil i hypnose, så sker det ikke. Når man er i den hypnotiske tilstand, så er man vågen, og hvis man ønsker det, kan man afslutte hypnosen når som helst, ved at åbne øjnene og flytte fokus. Man risikerer heller ikke at blive i den hypnotiske tilstand, man kan dog være træt efter behandlingen. Når man vælger en professionel behandler (såsom en psykolog, læge mm) er man desuden beskyttet af de juridiske og etiske regler, som den behandler altid arbejder under. Hypnose, der anvendes korrekt, er en nænsom, respektfuld og effektiv måde at understøtte behandling af selv kompliceret psykisk lidelse.
Hypnose kan beskrives som en tilstand af dyb afslappelse og fokuseret opmærksomhed. Den minder om naturlige tilstande, vi kender som dagdrømme, meditation, visualisering, tilstanden mellem søvn og vågenhed o. lign. Tilstanden opleves forskelligt fra person til person, men de fleste beskriver at være afslappede, vågne og fokuserede. Den afslappede tilstand bevirker, at man sætter den kritiske sans lidt i baggrunden og får adgang til sin mere åbne og fantasifulde del, hvor man arbejde på et dybere plan i bevidstheden og skabe de forandringer klienten ønsker sig. Det kan være svært at genfortælle oplevelsen fra hypnosen, da den kan opleves lidt som en drøm.
Ikke alle er lige hypnotiserbare. Hvis man har autisme kan man have svært ved at få udbytte af behandlingen, hvis kontakten mellem terapeut og klient er utilstrækkelig, eller hvis klientens vanskeligheder med forestillingsevne står i vejen. Hvis man har ADHD kan man have svært ved at fokusere længe nok til at have godt udbytte af behandlingen. Desuden kan misbrug forhindre udbytte af hypnose. Men det vil altid komme an på det enkelte individ, nærmere end diagnosen om hypnoterapi kan fungere.
Hypnoterapiens effektivitet er afhængig af rette information om hypnose, vilje til hypnose hos klienten, erfaring med hypnose (hos klient og behandler) samt graden af tillid i relationen mellem klient og behandler.
Hypnose kan bidrage til lindring af:
- angst
- funktionelle smerter
- selvværd
- mm
Måske du har lidt mere mod på at vælge en behandler, der anvender hypnose? Sørg for at få svar på eventuel tvivl om behandlingen, så du er tryg ved metoden.
Jeg er selv igang med hypnoseuddannelse hos Børnelæge Anna Knakkergaard (https://dinmagiskehjerne.dk/), så hvis det er relevant for din problemstilling, og du er tryg ved hypnose, så kan det inddrages i min behandling af dig. Jeg har udvidet mine ydelser til at omfatte hypnoterapi for børn fra 8 år. Netop nu til halv pris. Kontakt mig for nærmere information.
60 62 24 80